Тел: +86 755 2357 1734

Банда: +86 189 2287 9832

Е-маил:

Затражи Цитат
Технички центар

Кућа - Пројектни менаџмент - Технички центар - Речник термина за бризгање пластике

Речник термина за бризгање пластике

03. 09, 2022

Неки речник појмова који се односе на дизајн пластичних делова, израду калупа и бризгање пластике.

Антистатичко средство: Адитив који се користи за уклањање или смањење статичког електрицитета са површине пластичног дела.

Подложна плоча: Плоча која се користи као ослонац за блок шупљине калупа за бризгање пластике, вођице, чауре итд.

Шеф: Избочина на пластичном делу дизајнирана да дода снагу, олакша поравнање, обезбеди причвршћивање итд.

Шупљина: Простор унутар калупа за убризгавање у који се материјал убризгава.

Стезна плоча: Плоча која се поставља на пластични калуп и користи се за причвршћивање калупа на плочу.

Ко-ињекционо калуповање: Посебан процес вишестраног убризгавања у коме се шупљина калупа прво делимично напуни једном пластиком, а затим се убризгава друга млазница да би се инкапсулирао први удар.


Glossary of plastic injection molding terms


Канал за хлађење: Канали који се налазе унутар тела калупа за ињектирање кроз које циркулише расхладни медијум да би се контролисала температура површине калупа.

Циклус: Комплетан низ операција у процесу за комплетирање једног комплета лајсни. Циклус се узима у тачки операције и завршава се када се ова тачка поново достигне.

Отварање дневног светла: Максимално растојање између непокретне и покретне плоче стезне јединице у потпуно отвореном положају.

Директна капија: Спруд који улази директно у шупљину калупа за убризгавање.

Промаја: Степен сужења бочне стране шупљине калупа или угао зазора дизајниран да олакша уклањање делова из калупа за бризгање пластике.

Иглице за избацивање: Игле које се гурају у шупљину калупа са задње стране док се калуп отвара да би се готов део избацио из калупа. Нокаут игле је још један појмовник.

Повратни клинови ејектора: Избочине које потискују склоп ејектора уназад док се калуп за убризгавање затвара. Површинске игле и повратне игле су други речник појмова.

Породични калуп: Калуп са више шупљина где свака шупљина чини један од саставних делова састављеног готовог дела.

Фин Гате: Капија која се користи за смањење концентрације напрезања у области капије ширењем отвора на ширу област. Употребом ове врсте капије обично се може очекивати мање савијања делова.

Фласх: Додатна пластика причвршћена за лајсну обично дуж линије раздвајања калупа.

Линија протока: Ознаке видљиве на готовим предметима које указују на смер тока растопа у калуп за бризгање пластике.

Ознаке тока: Изглед таласасте површине на обликованом делу узрокован неправилним протоком растопа у калуп за ињектирање.

Капија: отвор кроз који растоп улази у шупљину калупа.

Калуп са врућим пролазом: Калуп у коме су клизници изоловани од расхлађених шупљина и одржавају се врућим. Калупи са врућим ходом праве делове који немају отпад.

Притисак убризгавања: Притисак на предњој страни завртња за ињектирање или цилиндра приликом убризгавања материјала у калуп.

Убризгавање: Турбулентно струјање у топљењу узроковано премалим капима или када танак пресек брзо постаје дебљи.

Прикључак: Алат за држање делова склопа током процеса производње.

Кноцкоут Пинс: Штап или уређај за избијање готовог дела из пластичног калупа.

Јединица за контролу температуре калупа: Помоћна опрема која се користи за контролу температуре калупа. Неке јединице могу и загревати и хладити калуп за ињектирање. Други појмовник који се назива расхладни уређаји, само охлади калуп.

Покретна плоча: Плоча машине за бризгање која се помера помоћу хидрауличног цилиндра или механичког прекидача.

Калуп са више шупљина: Калуп за бризгање са два или више отисака за формирање готових предмета у једном машинском циклусу.

Мулти-материјално калуповање: Убризгавање два или три материјала, у низу, у један калуп током једног циклуса обликовања. Машина за бризгање је опремљена са два или три пластиатора.

Млазница: Метални нос са шупљим језгром ушрафљен у крај за убризгавање пластификатора. Млазница одговара удубљењу у калупу. Ова млазница омогућава трансфера растопа од пластификатора до система тркача и шупљина.

Паковање: Испуњавање шупљине калупа или шупљина што је могуће потпуније без изазивања непотребног напрезања на калупима за ињектирање или изазивања бљескања на готовим деловима.

Линија раздвајања: На готовом делу, ова линија показује где су се две половине калупа спојиле када су биле затворене.

Пинпоинт капија: Ограничена капија пречника 0,030 инча или мање, ова капија је уобичајена на калупима за вруће трчање.

Плоча за причвршћивање: Плоча на коју се монтирају демонтажни делови, као што су шупљине калупа, игле за избацивање, вођице и чауре током бризгања.

Тркач: Канал који повезује излив са отвором за преношење растопа у шупљине.

Кратак снимак: Неуспех да се у потпуности попуни пластични калуп за бризгање или шупљине калупа.

Капацитет ударца: Генерално засновано на полистирену, ово је максимална тежина пластике која се може померити или убризгати једним потезом убризгавања. Уопштено изражено као унце полистирена.

Скупљање: Димензионалне разлике између изливеног дела и стварних димензија калупа.

Бочне шипке: Лабави делови који се користе за ношење једне или више иглица за обликовање и којима се управља изван пластичног калупа.

Иглице за бочно извлачење: Избочине које се користе за избијање рупе у смеру различитом од линије затварања калупа и које се морају извући пре него што се део избаци из калупа за бризгање.

Калуп са једном шупљином: Калуп који има само једну шупљину и производи само један готов део по циклусу.

Ознака умиваоника: Плитка удубљења или удубљења на површини готовог дела настала скупљањем или малим пуњењем шупљине.

Спруе чаура: Уметак од каљеног челика у калупу за убризгавање који прихвата млазницу за пластификатор и обезбеђује отвор за преношење растопа.

Спруе Гате: Пролаз кроз који талина тече од млазнице ка шупљини калупа.

Спруе Лоцк: Део смоле задржан у бушотини са хладном пужом подрезом. Ова брава се користи за извлачење излива из чауре док се калуп отвара. Сама брава спруве је потиснута из калупа за бризгање пластике помоћу игле за избацивање.

Спруе: Отвор за довод обезбеђен у бризгању између млазнице и шупљине или система воде.

Сложни калупи: Два или више калупа сличног типа који су постављени један иза другог како би се омогућило да се додатни делови производе током циклуса.

Плоча за скидање: плоча која одваја профилисани комад од клинова језгра или чепова. Скидач плоча се покреће отварањем калупа за бризгање пластике.

Капија са језичком: Мали језичак који се може уклонити отприлике исте дебљине као и профилисани предмет, али обично окомит на део ради лакшег уклањања.

Размак између спојница: Простор између хоризонталних полуга на машини за бризгање. У основи, ово мерење ограничава величину калупа који се могу поставити између шипки за везивање и у машину за бризгање.

Удубљење: Избочина или удубљење које спречава повлачење из дводелног крутог калупа.

Затварање вентила: Тип капије где се клин држи у капији или каналу опругом. Како се ход убризгавања помера напред, ова капија сабија пластику у клизнику. Када је ово повећање притиска довољно да се превазиђе напетост опруге, клин се затим гура назад (повлачи) и брза декомпресија растопа испуњава шупљину изузетно великом брзином.

Одушак: Плитак канал или отвор у шупљини како би се омогућило да ваздух или гасови изађу док топљење испуњава шупљину.

Искривљеност: Овај термин означава изобличење димензија у обликованом објекту.

Линија заваривања: Ознаке видљиве на готовом делу направљене спајањем два фронта тока растопа током бризгања.